Magnesium is een veelvoorkomend element. We kennen het als metaal, maar je komt deze stof vooral tegen in de vorm van mineralen, magnesiumzouten. Je kent waarschijnlijk het bekende magnesiumpoeder dat sporters gebruiken om beter grip te houden op bijvoorbeeld turntoestellen. Magnesium is echter ook een stof die in je dagelijkse voeding hoort te zitten. Je hoort mensen steeds vaker over een tekort aan magnesium. Als je gezond eet en veel variatie in je menu kent, is de kans klein dat je een tekort oploopt. Hoe komt het dan toch dat steeds meer mensen last hebben van een tekort van dit mineraal. Magnesium is een macro mineraal, hetgeen ons lichaam nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Het is tevens belangrijk voor de overdracht van de zenuwprikkels en zorgt voor een goede werking van onze spieren. Magnesium valt onder de minerale zouten, wat ons lichaam niet zelf aanmaakt.
Welke functies heeft magnesium in het menselijk lichaam?
Magnesium is in ons lichaam betrokken bij een veelvoud aan belangrijke processen. Je lichaam gebruikt uitsluitend de minerale vorm van dit metaal, net zoals het ook doet met ijzer en zink. Het speelt een cruciale rol in het functioneren van meer dan 300 belangrijke enzymen, de organische precisie-instrumenten die het leven mogelijk maken. Allereerst zorgt het ervoor dat je gezonde botten en tanden aanmaakt en ze ook gezond houdt. Het is ook belangrijk voor de correcte signaaloverdracht van zenuwen naar spieren. Het houdt je hart en bloedvaten in goede conditie en werkt positief op je concentratievermogen en gemoedstoestand. Zonder magnesium is je lichaam minder goed in staat om energie uit je voeding te halen. Kortom, zonder deze stof is het leven zoals je kent niet mogelijk.
Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium?
Veel voedingsmiddelen zijn magnesiumhoudend en je zult echt je best moeten doen om tekorten op te lopen. Als je wekelijks voldoende boonsoorten, bladgroente, bananen, noten, pinda’s op je menu hebt staan, hoef je je geen zorgen te maken. Zeker als je elke dag tarwe of volle graanproducten tot je neemt, krijg je in principe voldoende magnesium binnen. Wat gebeurt er als je met een tekort kampt? Dan kun je last krijgen van vermoeidheid, een gevoel van onbehagen en lusteloosheid. Ook je spieren zullen vaker en sneller verkrampen.
Magnesium heeft o.a. invloed op:
De energieproductie
De mineralenbalans: nodig voor levensvatbaarheid en functioneren van cellen
De ontspanning van spieren, bloedvaten en zenuwen
Gezonde botten en tanden
Weerstandsverhoging tegen stress en spanning
Het geheugen en concentratievermogen
Wanneer is het handig om magnesium te slikken?
De dagelijkse aanbevolen dosis magnesium ligt voor vrouwen op 300 milligram en voor mannen op 350 milligram. Er zijn situaties waarin je lichaam een grotere behoefte aan essentiële voedingsmiddelen heeft. In die gevallen kan het verstandig zijn om magnesiumhoudende supplementen te slikken. Denk bijvoorbeeld aan een intensief trainingsprogramma met een grote mate van spieropbouw. Of een herstel van een blessure of ongeluk. Zeker na een ongeval waarbij een van je botten gebroken is, wil je dat je lichaam snel herstelt en gezond botmateriaal aanmaakt. Kies dan voor ondersteuning van een magnesiumhoudend supplement en je geeft je lichaam waar het om vraagt.