Ga jij beginnen met wielrennen en oriënteer jij je momenteel op de aanschaf van een nieuwe racefiets? Je kan het zo gek maken als je wilt als je een racefiets gaat aanschaffen. De meest premium modellen gaan weg voor meer dan tienduizend euro. Als jij net gaat beginnen met wielrennen kunnen we ons goed voorstellen dat je liever niet direct een fiets van duizend euro aanschaft. Als je op zoekt bent naar een goede racefiets kun je ook een kijken naar een 2dehands fiets. Fanatieke wielrenners kopen vaak een nieuwe fiets, bijvoorbeeld als er weer een nieuw model op de markt is geïntroduceerd. De oude racefiets is dan nog lang niet versleten Net als bij auto’s is een 2dehands fiets voor wielrennen financieel gezien vaak een slimme keuze. Een nieuwe fiets verliest namelijk binnen een jaar al de helft van zijn waarde. Een 2dehands fiets kun je, mits je hem goed onderhoudt, misschien wel voor dezelfde prijs doorverkopen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een 2dehands fiets?
Als je een 2dehands fiets voor wielrennen aanschaft, zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Zo kun je kiezen voor een aluminium frame of een carbon frame, voor hoge velgen of lage velgen en voor velgremmen of schijfremmen. Ook heb je de keuze uit verschillende (bekende) merken als Shimano, Ultegra, Dura Ace of Campagnolo. Naast deze overwegingen moet je bedenken waarvoor jij de racefiets wilt gebruiken. Wil je gaan wielrennen om in een groep te gaan rijden en wedstrijden te rijden of start je met wielrennen omdat je soms in het weekend een toerritje wilt maken? Ook deze keuze bepaalt voor een groot deel welk type fiets er bij jou past, hoe licht en aerodynamisch hij moet zijn, en daarmee ook in welk prijssegment je terechtkomt. Als laatst is de framemaat van groot belang. De framemaat is gebaseerd op je binnen-beenlengte. Zorg dat deze precies bij jouw lichaam past want een te grote of te kleine fiets zorgt voor lichamelijke klachten.
Ander benodigdheden
Naast een racefiets heb je nog een aantal andere benodigdheden nodig voordat jij de weg op kan. Zo moet je zorgen voor passende en goed zittende wielerkleding. Ga nooit in een normale sportbroek fietsen, dit zorgt voor zadelpijn en het is absoluut oncomfortabel. Daarnaast is een helm van groot belang, niet alleen voor de veiligheid, maar het zorgt ook voor aerodynamisch voordeel. Als laatste heb je geschikte wielrenschoenen nodig die je met een plaatje vastklikt aan de pedalen. Een bidon en goede zonnebril kunnen ook handig zijn als je langere tochten gaat maken.
Welke racefiets ga jij aanschaffen?
Er zijn vele modellen en merken in diverse prijsklassen beschikbaar, ook voor een 2dehands fiets. Een racefiets kan licht, van goede kwaliteit en goedkoop zijn. Bij aankoop van een 2dehands fiets moet je in je achterhoofd houden dat je aankoop aan maximaal twee van deze drie dingen moet voldoen als je een fiets koopt. Zit jij eenmaal lekker op de fiets? Dan kun je een deal sluiten en daarna vele kilometers gaan maken op het asfalt.
Het bericht Starten met wielrennen op een 2dehands fiets verscheen eerst op Ride it!.