Derailleur mountainbike afstellen

Er is weinig zo irritant als een niet goed werkende derailleur op je mountainbike. Dat je net voor dat klimmetje niet lichter kunt schakelen of stil valt in die zandbak omdat je derailleur niet doet wat jij wil. Irritant en eigenlijk heel makkelijk te voorkomen.

Het goed afstellen van je mountainbike derailleur is namelijk essentieel voor een soepele en efficiënte rit. Een derailleur die niet goed werkt, kan leiden tot slecht schakelen, onnodige slijtage van de ketting en tandwielen, en zelfs gevaarlijke situaties. Hier zijn de stappen om je derailleur zelf te onderhouden.

Benodigdheden

Schoonmaakborstels en -doeken
Ontvetter
Fietsolie of smeermiddel
Inbussleutels
Kruiskopschroevendraaier
Pomp
Fietsenstandaard (optioneel, maar handig)

Stap 1: Voorbereiding

Plaats je fiets op een stabiele ondergrond of gebruik een fietsenstandaard om de fiets op te hangen. Dit maakt het makkelijker om aan de fiets te werken.
Schakel de ketting naar het kleinste tandwiel achteraan (de grootste versnelling) en het grootste kettingblad vooraan (de kleinste versnelling).

Stap 2: Schoonmaken

Reinig de derailleur door het vuil en vet te verwijderen met een ontvetter en een borstel. Zorg ervoor dat je alle bewegende delen goed schoonmaakt.
Spoel de derailleur af met water en droog het grondig af met een schone doek.

Stap 3: Inspecteren

Controleer de derailleur op slijtage of beschadigingen. Let op gebogen of versleten onderdelen.
Inspecteer de derailleurwieltjes (jockey wheels) op slijtage. Versleten wieltjes kunnen vaak vervangen worden zonder de hele derailleur te vervangen.

Stap 4: Afstellen

Stel de H-schroef (High Limit) af. Dit voorkomt dat de ketting over het kleinste tandwiel heen schiet. Draai de H-schroef totdat de derailleur uitlijnt met het kleinste tandwiel.
Stel de L-schroef (Low Limit) af. Dit voorkomt dat de ketting over het grootste tandwiel heen schiet. Draai de L-schroef totdat de derailleur uitlijnt met het grootste tandwiel.

Stap 5: Spanning van de derailleur kabel

Controleer de spanning van de derailleurkabel. Een te losse kabel zorgt voor slecht schakelen naar hogere versnellingen, terwijl een te strakke kabel problemen geeft bij het schakelen naar lagere versnellingen.
Stel de kabelspanning bij met de stelbout bij de shifter of bij de derailleur zelf.

Stap 6: Smeren

Breng smeermiddel aan op de bewegende delen van de derailleur om wrijving te verminderen en de werking te verbeteren.
Veeg overtollig smeermiddel af om te voorkomen dat vuil zich ophoopt.

Stap 7: Testen

Test de afstelling door te schakelen door alle versnellingen heen. Zorg ervoor dat de ketting soepel en nauwkeurig tussen de tandwielen schakelt.
Maak indien nodig kleine aanpassingen aan de kabelspanning of de H- en L-schroeven.
Test ook zeker even buiten door een rondje te fietsen. Een fiets die op de standaard prima schakelt kan buiten nog wel eens haperen.

Extra Tips

Regelmatig onderhoud voorkomt grote problemen en verlengt de levensduur van je derailleur.
Controleer de ketting op slijtage en vervang deze indien nodig om de efficiëntie van de aandrijflijn te behouden.
Wees geduldig bij het afstellen en neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren.

Met deze stappen kun je zelf de derailleur van je mountainbike onderhouden en zorgen voor een soepel schakelende en betrouwbare fiets. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je langer van je fiets kunt genieten en problemen tijdens het rijden kunt voorkomen.

Hulp nodig?
Kom je er toch niet helemaal uit, zoek dan eens wat filmpjes op internet of volg een workshop mountainbike onderhoud om de fijne kneepjes te leren. Als je zelf je fiets kunt onderhouden zul je ook sneller problemen herkennen en op lossen. Daarnaast scheelt het ook gewoon een hoop geld.

Het bericht Derailleur mountainbike afstellen verscheen eerst op Ride it!.