Bietensap en kersensap, jouw geheime wapens?

Als je serieus bent met je racefiets, mountainbike of gravel training en je niks aan het toeval overlaat, dan zul je ook zo bezig zijn met je (sport)voeding. Je kast staat waarschijnlijk vol met herstel-poedertjes of repen of de meest ingenieuze sportdranken. Maar vergeet ook zeker de natuurlijke alternatieven niet. Zo worden bietensap en kersensap vaak geprezen om hun potentiële voordelen voor wielrenners en andere atleten en zijn met name de professionele wielerteams druk aan het experimenteren met het volledig benutten van het potentieel. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van elk:

Bietensap

Verhoogde nitraten: Bietensap bevat hoge niveaus van nitraten, die het lichaam helpt om stikstofmonoxide (NO) te produceren. Dit kan de bloedstroom verbeteren en de zuurstoflevering aan de spieren verhogen, wat leidt tot betere prestaties, vooral bij duursporten.
Verbeterde uithoudingsvermogen: Studies hebben aangetoond dat het drinken van bietensap de uithoudingsvermogen kan verbeteren, wat kan helpen bij langere ritten en wedstrijden.
Snellere hersteltijd: Bietensap kan ontstekingen verminderen en de hersteltijd na intensieve trainingen of wedstrijden versnellen.
Verbeterde spierfunctie: Het gebruik van bietensap kan ook helpen bij het verbeteren van de spierfunctie, wat kan bijdragen aan betere prestaties tijdens het fietsen.

Kersensap

Antioxidanten: Kersensap, vooral zuur kersensap, is rijk aan antioxidanten zoals anthocyanen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontsteking, wat gunstig is voor het herstel na zware trainingen.
Vermindering van spierpijn: Er is bewijs dat kersensap spierpijn na inspanning kan verminderen, wat atleten kan helpen sneller weer aan hun trainingsschema te voldoen.
Verbeterde slaap: Kersensap bevat melatonine, wat kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren. Goede slaap is cruciaal voor herstel en prestaties.
Hydratatie: Kersensap kan helpen bij hydratatie, vooral wanneer het gemengd wordt met water, wat belangrijk is voor atleten tijdens lange ritten.

Beide sappen kunnen waardevolle aanvullingen zijn op het dieet van een wielrenner, vooral als het gaat om het verbeteren van prestaties en herstel. Zo zweren sommigen erbij om te herstellen met kersensap terwijl anderen in de voorbereiding van een wedstrijd of lange tocht grijpen naar geconcentreerd bietensap. Het is echter belangrijk om te experimenteren met hoeveelheden en timing om te bepalen wat het beste werkt voor jouw specifieke behoeften en trainingsschema.

Het bericht Bietensap en kersensap, jouw geheime wapens? verscheen eerst op Ride it!.